Хамон - це не просто їжа, це символ іспанської культури та гастрономії. Ця сиров'ялена свиняча нога протягом століть завойовує серця гурманів своїм вишуканим смаком, ароматом та унікальною текстурою.

Витоки хамону сягають римських часів, коли на Піренейському півострові навчилися консервувати м'ясо за допомогою солі. З часом процес виробництва вдосконалювався, і до 15 століття хамон став невід'ємною частиною іспанської кухні.

Процес виробництва хамону тривалий та трудомісткий. Він може тривати від 8 місяців до 5 років, залежно від типу хамону та бажаної якості. Окороки спочатку солять, потім сушать у прохолодних, вологих приміщеннях, а потім витримують у спеціальних льохах.

З чим їдять хамон?

Хамон з динею - це класичне іспанське поєднання, яке можна зустріти в меню практично будь-якого ресторану. Ця проста, але вишукана закуска підкорює своїм неперевершеним смаком та елегантністю.

Традиційно хамон в Іспанії подають трьома способами:

  • Як окрему страву: тонко нарізані ломтики хамона, викладені на тарілці, стануть чудовою закускою або доповненням до вина.

  • З вином: хамон прекрасно поєднується з сухим червоним вином, хересом або пивом. Його солонуватий смак чудово підкреслює фруктові нотки вина.

  • В складі холодної закуски: хамон можна використовувати для приготування бутербродів, салатів, канапе з овочами та фруктами. Він чудово поєднується з оливками, зеленню, сирами, овочами та пастою.